NES

Nintendo Entertainment System var en tredje generationens TV-spelskonsol. Förmodligen den mest ikoniska konsolen någonsin. Det var den som introducerade oss för odödliga spelkaraktärer som Link och Mario och klassiska TV-spel som Punch Out, Bubble Bobble och många fler.

Nintendo är ett internationellt etablerat varumärke sedan mer än 30 år tillbaka. Många skulle förmodligen säga att de förknippar Nintendo med positiva värdeord som kvalitet, lekfullhet och kreativitet. Om du vill lägga grunden för positiva associationer till ditt företags varumärke behöver du med största sannolikhet börja jobba med digital marknadsföring. Men hur gör du det? Hos ungapped.se hittar du mängder av användbara verktyg för digital marknadsföring som är enkla att använda. Så kan du bygga ditt varumärke också.

Släpptes först i Japan

NES släpptes på den japanska marknaden under sommaren 1983. Det blev en framgångsrik lansering. 1985 släpptes konsollen i USA, tätt följt av Sverige 1986. Att utrullningen på global nivå skedde med flera års mellanrum säger någonting om världen på den tiden. Även det att 8-bitars NES levde under flera år efter att dess 16-bitars uppföljare, SNES, släpptes 1990. Det sista spelet som släpptes till NES ska ha varit Cheetamen II. Det släpptes 1997. Idag är NES en del av videospelens historia och en kult-konsol. Det har fått Nintendo att producera nyutgåvor av konsolen. Dock slipper köparna nu hantera kassetter som på den gamla goda tiden. Den som köper ett NES idag får istället en konsol som kommer laddad med ett hundratal av de mest populära titlarna som släpptes på 80- och 90-talen.

När det gäller spelen som släpptes till NES går det knappast att överskatta Shigeru Miyamotos betydelse. Som spelskapare ligger han bakom både Mario och Link och som sådan två av tidernas mest framgångsrika TV-spelsserier.