Game & Watch

Nintendos handhållna spelkonsol Game & Watch (G&W) kan närmast beskrivas som föregångaren till Game Boy och Nintendo DS. Den stora skillnaden är att spelen inte är utbytbara hos G&W. Det innebar dock att knapparna kunde skräddarsys specifikt för varje spel. Vissa spel har bara en knapp för höger respektive vänster medan andra har flera knappar.

G&W-spelen släpptes mellan 1980 och 1991 och drevs av två små knappcellsbatterier. De var väldigt populära i Sverige under 80-talet. Game & Watch innebär, precis som det låter, att det är både klocka och spel i ett. När man inte spelar kan man fälla ut ett stödben på baksidan och använda spelkonsolen som klocka. Det finns även en larmfunktion så man kan använda sitt G&W som väckarklocka.

Donkey Kong Jr.

Bland de populäraste G&W-titlarna hittar man olika varianter av Donkey Kong, men det släpptes även spel med seriefigurer som Musse Pigg, Snobben och Karl-Alfred. Ett av de förmodligen mest sålda G&W-spelen i Sverige är Donkey Kong Jr. som går ut på att Donkey Kongs son ska rädda sin far som sitter inlåst i en bur uppe bland träden. För att komma dit är man tvungen att ta sig fram på två våningar av trädgrenar samtidigt som man måste akta sig för fåglar i luften och vandrande saxfällor på marken.

Grafiken i G&W-spelen är helt LCD-baserad. Det gör att spelkaraktärerna är väldigt högupplösta men att det inte går att animera dem utan att först flytta på dem till ett nytt område. Det brukar även finns två olika svårighetsgrader på G&W-spelen som man kan välja när man startar genom att trycka på antingen “Game A” eller “Game B”.

Det kom flera olika varianter av G&W, bland annat de med dubbelskärmar. Man spelar då ofta som två karaktärer samtidigt och är tvungen att hålla koll på både den nedre och den övre skärmen. Spelen kan fällas ihop likt en mussla när man inte använder dem och dagens Nintendo DS-konsoler är en flirt med de gamla dubbelskärmade G&W-spelen.