Playstation

Playstation har varit en av världens populäraste spelkonsoler sedan första generationen släpptes 1994. Första Playstation blev den första konsolen som sålde fler än 100 miljoner exemplar över hela världen.

Hur är luftkvaliteten där du spelar TV-spel? Radon är en lömsk gas som efter rökning är den största orsaken till lungcancer i Sverige. Om du misstänker att du bor i ett hus som kan ha höga halter av Radon bör du höra av dig till Radea för att göra en radonbesiktning. Besiktningen är gratis, därefter utförs en radonmätning för att få full klarhet i radonnivåerna. Radea kan därefter utföra en radonsanering, och du kan få radonbidrag för saneringar upp till 25 000:-. Hör av dig till Radea för en radonsanering så hjälper de dig vidare.

Började med ett samarbete med Nintendo

Playstations historia börjar i vad som var tänkt att vara ett samarbete mellan Sony och Nintendo. Det senare bolaget som redan dominerade TV-spelsmarknaden hade en idé om att utveckla en spelkonsol som byggde på den nya CD-ROM-tekniken. De riktade därför en förfrågan till Sony om de kunde hjälpa dem att utveckla en teknisk lösning för det syftet. Arbetsnamnet för den nya enheten var SNES-CD eller Play Station. En anmärkningsvärd parentes i sammanhanget är att den person på Sony som Nintendo riktade sin förfrågan till, Ken Kutaragi, inledningsvis arbetade med Nintendo utan sin arbetsgivares vetskap. Han fick nästan sparken, men Sony insåg snart potentialen i den teknik Kutaragi hade börjat utveckla.

Samarbetet mellan Nintendo och Sony skulle dock inte hålla, även om några exemplar av den tänkta konsolen tillverkades. Det enda exemplaret av Nintendo Playstation som antas existera såldes så sent som i år för den smått osannolika summan 3,7 miljoner kronor. Nintendo avbröt samarbetet, men Sony beslöt sig för att fortsätta projektet ändå. Då var tanken att fortsätta utveckla en konsol som skulle vara kompatibel både med Nintendo-spel och CD-ROM. Det höll dock inte på grund av juridiska konflikter med Nintendo. Under en kort period fanns det istället planer på att utveckla konsolen tillsammans med Japans andra stora TV-spelsaktör, SEGA. Det samarbetet rann också ut i sanden efter många turer. Sony bestämde sig dock ändå för att fortsätta på egen hand. Ett problem var dock att elektronikjätten då inte hade någon erfarenhet av spelutveckling.

Det var såklart ett problem som behövde lösas. Sony vände sig till spelutvecklarna Namco, Williams och Konami. Det gjorde att de till första Playstation kunde lansera spel som Mortal Kombat 3. Vid sidan av det köpte Sony den europeiska spelutvecklaren Psygnosis, döpte om det till Sony Interactive Entertainment och lät dem påbörja utvecklingen av spel som Destruction Derby och Wipeout. I höst lanseras den femte generationen av Playstation och mycket har hänt med tekniken sedan den första upplagan.