Neo Geo Pocket Color

Neo Geo Pocket är kanske inte en av de mer kända spelkonsolerna i Sverige. Det är en handhållen spelkonsol från japanska SNK som konkurrerade med Game Boy. Den första versionen lanserades 1998 i Japan, men kom aldrig till USA eller Europa. Den blev heller inte särskilt framgångsrik och redan året efter lanserades Neo Geo Pocket Color (NGPC) som då hade fått färgskärm.

NGPC baseras på en 16-bitars Toshiba TLCS-900H-processor på 6 MHz samt en Z80 för ljudet. Den 2,7 tum stora skärmen har en upplösning på 160 x 152 pixlar och kan visa 146 färger samtidigt, utifrån en palett på 4096. Konsolen drivs på två AA-batterier som räcker till hela 40 timmars speltid. Konsolen gör skäl för sitt namn då den verkligen går ner i en vanlig ficka, till skillnad från konkurrenterna Sega Game Gear och Atari Lynx som är betydligt större.

Samarbete med Sega

SNK hade även ett samarbete med Sega, vilket innebar att Sega utvecklade flera spel till NGPC samt att det via en kabel gick att ansluta konsolen till Segas stationära spelkonsol Dreamcast. Det går även att använda samma port för att koppla samman två NGPC-enheter och spela i multiplayer. Några populära spel till NGPC var Sonic the Hedgehog: Pocket Adventure, Metal Slug: 2nd Mission och Dark Arms: Beast Buster.