Nintendo Entertainment System

När uttrycket retrospel används idag är det förmodligen Nintendos 8-bitarskonsol NES (Nintendo Entertainment System) som dyker upp i huvudet hos de flesta. Den pixliga grafiken och det blipp-bloppande ljudet som många växte upp med under 80-talet har på senare år blivit på modet igen i den retrovåg som sveper över Sverige och världen.

NES lanserades redan 1983 i Japan, men hette där Famicom (Family Computer). Den skiljde sig från NES bland annat utseendemässigt och genom att spelen även kunde lagras på diskett, om man köpte till en diskettstation (som var större än själva spelkonsolen). 1985 lanserades konsolen i USA under det nya namnet NES och året därefter kom den klassiska grå lådan med sin fyrkantiga handkontroll även till Sverige.

Nintendos spelkonsol blev snabbt en storsäljare med framgångsrika spelserier som Super Mario Bros, The Legend of Zelda och Mega Man. Spelen köpte man på spelkassetter (cartridge på engelska), vilket i själva verket var ett litet kretskort i ett plasthölje där spelet fanns lagrat på minneschip. Denna teknik gjorde att spelen laddades in omedelbart efter att man hade stoppat i kassetten och tryckt igång sin konsol.

Tekniska specifikationer

Under huven på NES hittar man en 8-bitars MOS 6502-processor, som var väldigt populär att använda i den tidens spelkonsoler och hemdatorer. Den har en processorhastighet på 1-3 MHz, vilket kan jämföras med processorerna i dagens datorer och mobiltelefoner som snurrar i flera gigahertz (GHz), det vill säga drygt tusen gånger snabbare. Den version av 6502 som sitter i NES är klockad i 1,66 MHz för PAL-versionen, som är den europeiska modellen.

RAM-minnet i NES är på blott 2 kB men många spelutvecklare kringgick begränsningen genom att bygga in extraminne i själva spelkassetten, ibland upp till så mycket som 1 MB. För grafiken används en så kallad PPU (Picture Processing Unit) som har kapacitet att visa upp till 64 sprites samtidigt på skärmen. Upplösningen är på 256 x 240 pixlar och upp till 25 färger kan visas samtidigt på skärmen, ur en palett på 48 färger och sex gråskalor.

Det släpptes även ett flertal tillbehör till NES som man kan koppla i till konsolen. Det populäraste tillbehöret var förmodligen ljuspistolen Zapper som kan användas till vissa spel, däribland Duck Hunt, för att skjuta flygande ankor på tv-skärmen. Zapper är dock beroende av den bilduppritningsteknik som används i gamla CRT-skärmar (tjock-tv) och fungerar därför inte på moderna tv-apparater med platta skärmar.

NES Classic Mini

I slutet av 2016 släppte Nintendo sin NES Classic Mini, vilket är en miniversion av NES med några av de populäraste spelen inbyggda som man kan spela via emulering. Den lilla konsolen är en skalenlig kopia av originalkonsolen från 80-talet men liten nog att rymmas i en hand. Totalt finns 30 spel inbyggda samt en HDMI-port så man kan koppla in konsolen till dagens tv-apparater. Konsolen blev så populär att den sålde slut redan på lanseringsdagen i USA och det tog lång tid innan den dök upp på butikshyllorna igen. Under tiden passade vissa som kommit över ett exemplar på att sälja den dyrt på diverse köp- och säljsajter på nätet.