Super Nintendo

Super Nintendo Entertainment System (SNES) är uppföljaren till Nintendos populära 8-bitarskonsol NES. SNES lanserades ursprungligen i Japan 1990 under namnet Super Famicom. 1992 kom den till Sverige och konsolen bygger på 16-bitarsteknik, vilket möjliggör mer avancerade spel med snyggare grafik och bättre ljud. SNES får ses som Nintendos svar på att Sega, även det ett japanskt företag, som ett par år tidigare hade lanserat sin Mega Drive som också är en 16-bitarskonsol.

Den förbättrade hårdvaran i SNES, jämfört med föregångaren NES, tillät nu att visa hela 256 färger samtidigt, ur en palett på totalt 32 768 färger. Upplösningen ligger på mellan 256 x 224 och 512 x 448 pixlar. De flesta spel använder sig dock av den lägsta upplösningen, av prestandaskäl. Det går även visa upp till 128 sprites samtidigt på skärmen.

Mode 7 och SuperFX

SNES har åtta olika grafiklägen (mode 0 till mode 7) för bakgrundsgrafiken, där mode 7 förmodligen är det mest omtalade. Mode 7 gör det nämligen möjligt att skala och rotera grafik, vilket kan skapa en slags 3D-effekt. Grafikläget kan ses i spel som Super Mario Kart, Mega Man 7, The Legend of Zelda: A Link to the Past och Final Fantasy IV till VI.

Mode 7 kan dock bara skala och rotera bakgrundsgrafik. För att kunna göra detsamma med sprites, som spelkaraktärer och fiender utgörs av, kom vissa spel med en extra grafikkrets, kallad SuperFX, i själva spelkassetten. SuperFX används i spel som Super Mario World 2: Yoshi’s Island för detta ändamål. Det är även möjligt att skapa ren 3D-grafik med polygoner, som kan ses i spel som Star Fox.

16-bitars ljud

Ljudchippet i SNES är betydligt bättre än det i NES. Det gick nu att få stereoljud i åtta kanaler med samplade ljud i 16-bitars kvalitet. Det tillgängliga minnet för ljuden är dock bara på 64 KB, vilket begränsade kompositörerna till ganska korta samplingar för instrumenten i spelmusiken. Det går även att få vissa akustiska effekter på ljuden, vilket SNES var först med att klara bland den tidens spelkonsoler.

Det populäraste spelet som släpptes till SNES är Super Mario World som sålde i över 20 miljoner exemplar. Några andra av de populäraste spelen till konsolen är till exempel Donkey Kong Country, Super Metroid, Super Mario Kart och The Legend of Zelda: A Link to the Past. 1999 slutade SNES att tillverkas och 2017 släppte Nintendo en Classic Mini-version av konsolen med 21 inbyggda spel som körs via emulering.