Retrokonsolerna återvänder i miniformat

Nintendo Classic Mini, eller NES Classic Edition som den heter i USA, startade hela trenden med att lansera miniversioner av populära retrokonsoler från 80- och 90-talet. Nintendo Classic Mini lanserades i november 2016 och blev en omedelbar succé. Det handlar alltså om en skalenlig kopia av Nintendos 8-bitarskonsol från 80-talet. Den är dock betydligt mindre och har även anpassats för att kunna pluggas in i moderna TV-apparater med HDMI-kabel. Man får också med en klassisk NES-handkontroll som är i originalstorlek, vilket gör det extra tydligt hur liten själva spelkonsolen är.

Sålde som smör

Konsolen sålde slut väldigt snabbt och Nintendo verkade inte riktigt ha varit förberedda på vilken enorm försäljningssuccé den skulle bli. Det var därefter i princip omöjligt att få tag på konsolen under en period då den var slutsåld i alla affärer. Det här lockade vissa att sälja sina exemplar av Nintendo Classic Mini dyrt på auktionssajter som eBay till folk som suktade efter den. Idag finns den dock i lager igen och går att köpa lite varstans.

Det finns 30 inbyggda spel i Nintendo Classic Mini, och det handlar om gamla NES-klassiker som bland annat Super Mario Bros 1, 2 och 3, The Legend of Zelda, Metroid och Ice climber. Hårdvaran under skalet är betydligt modernare än den som sitter i ett original-NES och det är därför den har kunnat göras så liten och kompakt.

Emuleras på modern hårdvara

Spelen körs via emulering i en särskild mjukvara. Det är i sig inget nytt då det länge har funnits NES-emulatorer för datorer. Idag har vi till och med smartphones som är så kraftfulla att de utan svårigheter kan emulera gamla spelkonsoler som Nintendos grå 8-bitarslåda. Sådana emulatorer kan laddas ner från Google Play Store om man vill köra gamla NES-klassiker i mobilen. På billigamobilskydd.se kan du bland annat köpa trådlösa hörlurar till mobilen för att kunna njuta av de gamla retrospelen utan att störa andra, samtidigt som du slipper trassliga sladdar. Det kan dock vara svårt att få tag på de så kallade ROM-filerna som innehåller själva spelen. Genom att köpa en Nintendo Classic Mini får man spel och allt snyggt färdigförpackat och dessutom i form av en söt miniversion av den gamla NES:en.

Super Nintendo Classic Mini

Efter de stora försäljningsframgångarna med Nintendo Classic Mini var det ganska givet att Nintendo även skulle släppa en motsvarande version för Super Nintendo. Och mycket riktigt lanserade de minikonsolen Super Nintendo Classic Mini ett knappt år senare. Den kom förladdad med 21 SNES-spel, varav flera aldrig släpptes på den europeiska marknaden. Dessutom kom den även laddad med Star Fox 2, ett spel som utvecklades till SNES men aldrig släpptes till den riktiga konsolen.

Efter Nintendos framgångsrika minikonsoler ville andra också hoppa på tåget och det har sedan dess släppts en Sega Mega Drive Mini, Playstation Mini och C64 Mini.