Atari 2600

Atari 2600 är en spelkonsol som lanserades den 11 september 1977 och var en av de första konsolerna för hemmabruk med löstagbara spelkassetter, så man enkelt kunde byta ut spelen. Den har ett ganska karaktäristiskt utseende där svart plast möter träfaner. Det ursprungliga namnet på konsolen var egentligen Atari Video Computer System (VCS), vilket den hade fram till 1982, för att därefter byta namn till Atari 2600.

Grafiken på Atari 2600 var väldigt primitiv och lågupplöst (160 x 192 pixlar), men trots detta sålde den bra och det släpptes många spel till konsolen. Ett av de mest framgångsrika spelen var det numera klassiska Space Invaders från 1980. Att man kunde spela spelen hemma hur många gånger man ville, istället för att slösa bort sina mynt i arkadhallen, bidrog sannolikt mycket till konsolens framgångar och gjorde att man kunde ha överseende med den sämre grafiken.

Flera sätt att styra spelen

Processorn i Atari 2600 är en 8-bitars MOS Technology 6507, vilket är en billigare variant av 6502 som bland annat satt i hemdatorn Commodore 64. Det är med andra ord inga svårigheter att emulera en Atari 2600 i en vanlig smartphone idag genom att ladda ner en emulator och så kallade ROM-filer som innehåller spelen. Man kan dessutom koppla in en joystick till sin mobil, genom att köpa en särskild USB-kabel som går att köpa billigt på teknikdelar.se och liknande sajter som säljer mobiltillbehör. Det finns kopior av originaljoysticken till Atari 2600, fast med USB-kontakt, om man vill få till den där lite mer äkta känslan när man spelar. Förutom joystick gick det även att spela med en så kallad paddle på Atari 2600, vilket närmast kan beskrivas som en slags vridknapp.

Det finns till och med en ambitiös person som har byggt en Atari 2600-emulator i Minecraft, genom att använda sig av tusentals kommandoblock som emulerar både hård- och mjukvaran i den gamla spelkonsolen.

Några andra spel som var populära till Atari 2600 på den tiden var Breakout, Asteroids, Pac-Man och Missile Command. Atari utvecklade själva alla spel till konsolen under de första åren men sedan blev det vanligare med spel från tredjepartsutvecklare. De tidiga spelen tog bara upp 2 KB på spelkassetterna, men från 1982 och framåt släpptes spel som tog upp 4 KB och som mest 16 KB.

Ny Atarikonsol släpps 2020

Som en homage till den nu över 40 år gamla spelkonsolen kommer Atari släppa en modern spelkonsol, som även den kallas Atari VCS, under våren 2020. Den nya konsolen ska både kunna spela spel lokalt och strömmat över internet. Till det yttre påminner den mycket om Atari 2600, med sin svarta plast och bruna träfaner. Under skalet sitter dock betydligt modernare hårdvara och man kommer kunna spela med en ny och mer ergonomisk handkontroll. För nostalgikerna släpper Atari dock även en “Atari classic joystick” som tillval.