Sega Mega Drive

Sega Mega Drive, eller Sega Genesis som den kallades i Nordamerika, är en 16-bitarskonsol och uppföljaren till Sega Master System. Den lanserades 1998 i Japan, 1989 i USA och 1990 i Sverige. Den bygger på en Motorola 68000-processor på 7,6 MHz som var populär på den tiden även i datorer som Commodore Amiga, Atari ST och Apple Macintosh.

Medan Nintendo hade Mario som sin maskot hade Sega Sonic the Hedgehog, en blå och väldigt snabb igelkott som det gjordes flera spel av. Via bland annat annonsering i kvällstidningarna Expressen och Aftonbladet marknadsfördes Mega Drive av Brio här i Sverige. När Mega Drive lanserades i Sverige hade SNES ännu inte kommit hit, vilket gjorde NES till närmsta konkurrent. Sega lockade bland annat med spel som var billigare än NES-spelen.

Ishockey på svenska

Utöver Sonic-spelen utvecklades även en lokaliserad version av Electronic Arts populära ishockeyspel NHL. De svenska versionerna fick heta Elitserien 95 respektive 96 och i dessa kunde man spela som svenska hockeyspelare i kända elitserielag som bland annat Djurgårdens IF, Färjestad BK, HV71 och Modo.

Precis som NES och SNES kom spelen till Sega Mega Drive på elektroniska spelkassetter som på Mega Drive rymde upp till 4 MB. Grafikchippet i konsolen möjliggjorde upp till 512 färger samtidigt på skärmen i en upplösning på 320 x 240 pixlar.

Tillbehör

Det släpptes även en del tillbehör till Mega Drive. Bland annat Mega-CD som gjorde att man kunde spela spel från CD-ROM, vilket var nytt och hett på den här tiden. Mega Drive 32X var ett annat tillbehör som gav bättre ljud, ökade antalet färger upp till 32 678 och kunde även visa 3D-grafik med 50 000 polygoner i sekunden.

Andra populära spel på Mega Drive var Golden Axe, Disney’s Aladdin, Mortal Kombat, Jurassic Park och Streets of Rage. Totalt sålde Sega Mega Drive i nästan 40 miljoner exemplar världen över, varav 150 000 i Sverige.