Atari Lynx

Lynx var Ataris försök att ge sig in på marknaden för bärbara spelkonsoler. Det är en 16-bitarskonsol som lanserades 1989 i USA och året efter i Europa och Japan. Dess största konkurrenter var Game Boy samt Segas Game Gear som kom året efter. Båda de sistnämnda är dock 8-bitarskonsoler, så rent tekniskt hade Lynx ett övertag.

Atari Lynx har en 3,5-tumsskärm med en upplösning på 160 x 102 pixlar. Antalet färger som kan visas samtidigt på skärmen är 16, utifrån en palett på 4096. Grafikhårdvaran tillåter även zoomning och skalning av sprites. Spelen till Lynx kom på elektroniska spelkassetter som oftast låg på 128 till 512 kilobyte.

Det var även den första handhållna konsolen med bakgrundsbelyst skärm. En annan finess är att man kan vända på konsolen, så även vänsterhänta kan spela på den. Nackdelen är dock att den snabbt slukade batterier. I kombination med ett högt pris och sämre spelutbud än Nintendos konsoler blev dock Atari Lynx ingen kommersiell succé.

Atari Lynx II

I ett försök att få upp försäljningssiffrorna lanserades 1991 Atari Lynx II. Det är i grunden samma spelkonsol som den första, men med något bättre hårdvara och i ett mindre och lättare format. Den har även bättre skärm och bakgrundsbelysningen går att stänga av, för att spara på batterierna.