Playstation 1

Playstation (även kallad PS1, PSX eller PS) är Sonys första spelkonsol. Den lanserades 1994 i Japan och året efter i USA och Sverige. Det var den första riktiga spelkonsolen som hade 3D-grafik och blev en omedelbar succé. Det var även den första spelkonsolen som såldes i över 100 miljoner enheter.

CD-musik

Eftersom Playstation hade en inbyggd CD-läsare kunde den även spela vanliga CD-skivor med musik. Vissa spel lagrade spelmusiken i CDDA-format, så det gick att lyssna på låtarna i en vanlig stereoanläggning. Man kunde även spara sina spel på ett minneskort. När Playstation släpptes hette konkurrenterna på spelkonsolmarknaden Nintendo 64 och Sega Saturn.

Playstation kunde bland annat spela upp fullskärmsvideo från CD-skivor i högre kvalitet än konkurrenterna, tack vare en stödprocessor kallad MDEC (Motion Decoder) som sköter videodekomprimeringen. Den avlastar därmed huvudprocessorn som är en 32-bitars RISC-CPU på 33 MHz. Grafikchippet i Playstation kan visa upp till hela 16,7 miljoner färger, beroende på grafikläge. Ljudchippet klarar av upp till 24 kanaler med 16-bitarsljud i 44,1 KHz (CD-kvalitet) och har 512 KB RAM-minne för att lagra spelljuden. Ljudchippet har även stöd för effekter som tonhöjdsmodulering och reverb.

Några av de populäraste spelen till Playstation var Metal Gear Solid, Final Fantasy VII, Resident Evil, Wipeout och Spyro the Dragon.