Amiga 500

Commodores hemdator Amiga var utan tvekan den populäraste hemdatorn för spel under 80- och 90-talet. Den första modellen från 1985 heter Amiga 1000 men det var efterföljaren Amiga 500 (1987) som blev den verkliga storsäljaren.

Amiga 500 är en modernare och mer kompakt variant av Amiga 1000 där dator och tangentbord har byggts in i samma hölje, precis som på Commodore 64. Amigan använder dessutom samma typ av joystickportar som C64:an, vilket gjorde att de som uppgraderade från C64 till Amiga kunde återanvända sina gamla styrspakar.

Amiga 500 baseras på Motorolas 68000-processor som snurrar i 7 MHz. Den kom med 512 MB minne men det gick att i efterhand köpa till extraminne så man fick totalt 1 MB minne, vilket utnyttjades av vissa program och spel. Det var dock sällan ett direkt krav vad gäller spelen, eftersom spelutvecklarna ville ha en så stor kundbas som möjligt.

4096 färger och multitasking

För sin tid hade Amiga 500 överlägsna grafiska förmågor med tanke på det låga priset. Via specialchip för grafik och ljud i datorn klarar Amigan bland annat av att visa upp till 4096 färger samtidigt på skärmen i ett särskilt grafikläge kallat HAM. Det lämpar sig dock bara för stillbilder och inte i spel som istället vanligtvis var begränsade till 32 färger (ur en palett på 4096) i en upplösning på 320 x 256 pixlar.

Spelen lagras på 3,5-tums DD-disketter som rymmer 880 KB. Diskettstationen är även den inbyggd i datorn och sitter på högra kortsidan. Där hittar man även de båda portarna för att ansluta mus och joystick. Amigans operativsystem är, likt Microsoft Windows, fönsterbaserat och kallas Workbench. Till skillnad från den tidens PC-datorer kunde dock Amigan multitaska. Det innebar att man till exempel kunde växla skärm till ett annat program medan en diskett formaterades utan att processen pausades.

Tillbehör

Utöver extraminne fanns även en mängd externa tillbehör att köpa till Amigan. Bland annat kunde man köpa till hårddisk, färgskrivare, handskanner, ljudsampler eller bildskärm. Till skillnad från Commodore 64 kunde Amigan nämligen inte kopplas in direkt till en vanlig tv. Man var då tvungen att köpa en så kallad RF-modulator (Amiga 520) som kopplades in i bildskärmsporten på Amigan.

Ett av de populäraste tillbehören var en extra diskettstation, ofta kallad extradrive. Eftersom en vanlig Amigadiskett bara rymmer 880 KB kom många spel på två eller fler disketter. Äventyrsspelet The Secret of Monkey Island 2 kom till exempel på hela elva disketter, vilket gjorde att man ständigt fick hålla på och byta disketter under spelets gång. Med hjälp av en extra diskettstation blev plågan lite lindrigare.

1992 slutade Commodore tillverka Amiga 500, men en mängd spel hade då hunnit släppas till plattformen. Några de mest populära spelen från den eran är Turrican 2, The Secret of Monkey Island, Lemmings, Worms, James Pond 2: Robocod, Another World och Speedball 2.