Teknik

Detta är något som har utvecklats genom åren och i denna text kommer du kunna läsa om hur tekniken har sett ut genom historien och vilka förändringar som har gjorts. Förr i tiden var det vanligt att saker och ting gjordes för hand och idag har vi maskiner och andra hjälpmedel som ska hjälpa oss i vardagen.

Historia

Det var på 1800-talet som många förändringar skede och det är därför passande att titta på hur många saker gjordes innan eventuella tekniska uppfinningar gjordes. På 1800-talet levde människorna enklare liv, de skötte sig själva och sin gård och hade inte mycket att oroa sig för. Livet var inte heller lika stressigt som det är idag. De gick på toaletten i uthuset som fanns på gården och de tvättade sig i badbaljor som också fanns på gården.

De kunde tvätta kläderna i denna balja eller i en sjö i närheten. De fick skicka brev till varandra för att kunna hålla kontakten. För att ta sig runt kunde de antingen gå eller använda häst och vagn och hästen användes också mycket i jordbruket. Det fanns inga gräsklippare så gräset fick slås ner med lie och hela familjen fick oftast hjälpas åt.

Tekniska hjälpmedel i nutid

Det var under 1800-talet som den industriella revolutionen började att genomföras. Då kom det maskiner som skulle skynda på tillverkningsprocessen på varor och det behövdes inte längre handarbete. Teknik såsom telefonerna ersatte brevskrivandet och du kunde med hjälp av den ringa släktingar som fanns på andra sidan Atlanten.

För många bönder innebar den industriella revolutionen att de fick flytta in till städer och i städerna hade riktiga toaletter med dusch och badkar börjat uppkomma. Detta ersatte badbaljorna och så småningom uppfanns också tvättmaskinen som skulle hjälpa till att tvätta kläderna åt en istället för att de skulle tvättas i en balja. Datorer, radior och tv- apparater tillkom också under 1900-talet för att människorna skulle kunna få information om nyheter och andra saker. Idag är det inte lika vanligt med häst och vagn utan det finns bilar, bussar, tåg och flyg som hjälper oss resa.

Det har också skett en utveckling i bygg och trädgårdsbranschen. Förr fick snickare arbeta med handverktyg såsom hammare och skruvmejsel. Idag finns det spikpistoler som skjuter in spik åt dig. Elektriska skruvmejslar finns också. Det kan underlätta för dig när du ska arbeta med trallvirke för att exempelvis bygga en terrass. Du kan också använda handverktyg om du vill men chansen är då större att det tar längre tid. Idag har vi både elektriska gräsklippare, åkgräsklippare och självgående gräsklippare som ska göra jobbet åt oss. Vi har också liknande handverktyg som vi kan använda oss av, exempelvis spadar och krattor. Den tekniska utvecklingen fortsätter ständigt att ske och kanske kommer den vidareutvecklas i framtiden.