Game Boy

Nintendos handhållna spelkonsol Game Boy kom ut i sin första version 1989. Den kan liknas vid en korsning mellan Nintendos Game & Watch-spel och deras stationära 8-bitarskonsol NES. I Game Boy kan man nämligen byta ut spelen via spelkassetter, vilket inte går med Game & Watch. Det gjorde dock att själva enheten blev ganska stor och klumpig och brukar idag refereras till som “tegelstenen”. När man köpte en Game Boy fick man med en spelkassett med Tetris på.

Den första generationens Game Boy har en gulaktig monokrom LCD-skärm med fyra gråskalor och en upplösning på 160 x 144 pixlar. Ljudet påminner mycket om det från NES. Enheten drivs med fyra AA-batterier som räcker för ungefär 15 timmars speltid. CPU:n är en skräddarsydd 8-bitarsprocessor från Sharp, som brukar beskrivas som en hybrid mellan Intel 8080 och Zilog Z80.

Game Boy Pocket

Det kom flera olika förbättrade versioner av Game Boy, bland annat Game Boy Pocket (GBP) 1996 som är en mindre och lättare version av den gamla tegelstenen. Den drivs dessutom bara på två AAA-batterier, vilket räcker till runt 10 timmars speltid. GBP har även något större och tydligare skärm med mindre eftersläpning. Den saknar dock, precis som originalversionen, bakgrundsbelysning av skärmen, vilket gör det svårt att spela under dåliga ljusförhållanden. Det såldes dock tredjepartstillbehör som löste problemet.

Game Boy Color

I slutet av 90-talet lanserades Game Boy Color (GBC) som är en variant av Game Boy med färgskärm. Tillsammans såldes det uppskattningsvis runt 118 miljoner enheter av Game Boy och Game Boy Color. GBC har samma skärmupplösning som originalenheten (160 x 144) men kan visa upp till 56 färger samtidigt.

Efter GBC kom även Game Boy Advance, Game Boy Advance SP och slutligen Game Boy Micro. Efter det tog Nintendo DS över som företagets bärbara spelkonsol.