Commodore VIC-20

Commodore VIC-20 är föregångaren till den mer kända Commodore 64, eller VIC-64 som den även kallades. Rent formmässigt är de båda hemdatorerna också väldigt lika varandra, men VIC-20 har en ljusare färgton på höljet.

1981 lanserades VIC-20 i Sverige och namnet fick den efter sitt kombinerade grafik- och ljudchip VIC (Video Interface Chip). VIC-chippet gav möjlighet till 16 färger i upplösningarna 176 x 184 eller 224 x 256 (PAL).

Inbyggd BASIC

Till skillnad från Commodore 64, där “64” i modellnamnet motsvarar hur mycket RAM-minne datorn har, har VIC-20 inte 20 kB RAM utan endast 5 kB. Det gör att den är ganska begränsad vad gäller hur avancerade spelen till datorn kan vara. Precis som C64:an har VIC-20 även inbyggd BASIC som är tillgänglig så fort man har slagit på datorn. Av det totala RAM-minnet på 5 kB är 3,5 kB tillgängligt för att skriva program i BASIC.

Spel på vanliga kassettband

VIC-20 blev väldigt populär och marknadsfördes i svenska tidningar som “VIC-20 Folkdatorn”. Priset låg runt 2000 kronor och för att ladda in program och spel kopplade man in antingen en bandspelare eller diskettstation till datorn. Många valde bandspelaren eftersom den var billigare och man då kunde lagra sina program på vanliga billiga kassettband som gick att köpa nästan var som helst.

Spelen styr man med en joystick som kopplas in i joystickporten på högra kortsidan av datorn. VIC-20 använder sig av en DE9-anslutningen som även används av hemdatorer som Atari 2600, C64, Amiga och Atari ST. Många av de populäraste spelen var portningar som Pac-Man, Lode Runner, Frogger och Q-Bert.