ZX Spectrum

Hemdatorn ZX Spectrum lanserades 1982 av Sinclair. Den har ett ganska säreget utseende då den är helt svart med en regnbågsfärgad rand i ena hörnet och ett tangentbord bestående av grå gummitangenter, ungefär som på en miniräknare. Det är en 8-bitarsdator baserad på en Zilog Z80-processor som var en av de populäraste processorerna att använda i hemdatorer under det sena 70-talet och fram till mitten av 80-talet.

Begränsad grafik

Tack vare en inbyggd RF-modulator gick ZX Spectrum att koppla direkt till en vanlig tv, så man slapp köpa till en särskild bildskärm. Jämfört med andra hemdatorer vid den här tiden hade ZX Spectrum ganska begränsade grafiska möjligheter. Upplösningen är på 256 x 192 och det maximala antalet färger 15.

För att spara minne kan dock grafiken bara ritas upp i block om 8 x 8 pixlar där varje block är begränsat till maximalt två färger, utifrån en palett på åtta låsta färger (svart, vitt, rött, blått, grönt, gult, cyan och magenta). Vid så låga upplösningar blev begränsningarna förstås påtagliga i grafiken till spelen som släpptes. Ljudet i ZX Spectrum var inte heller mycket att hurra över då det är en enkanalig “beeper”.