Den nya generationens spelkonsoler

PS5 och Xbox Series X har lanserats under 2020. Redan tidigt stod det klart att de blivit en stor succé. Spelare världen över förbeställde spelkonsolerna och snart var det tomt i lagren. Både Sony och Microsoft har sett till att nya produkter tillverkas i rekordtakt för att stilla efterfrågan. Många tror är dock att spelen och apparna blir allra viktigast.

Exklusiva spel

För Xbox finns Game Pass som samlat alla spel från Microsofts egna spelutvecklare och även från en rad andra skickliga spelutvecklare. Sony har i sin tur egna studior som gör exklusiva spel bara för Playstation. Flera experter menar att rent hårdvarumässigt är spelkonsolerna ganska lika, så kanske blir det spelutbudet som avgör. Genom att använda digital produktutveckling har det blivit allt enklare för vilket företag som helst att göra spel eller olika tillbehör till konsolerna. Dock gäller det att ha rätt verktyg och expertis för att lyckas. Idag kan det gå oerhört snabbt att få fram en prototyp, sedan låta tilltänkta kunder testa produkten.

Vad är fördelen med de nya spelkonsolerna?

Den största fördelen är att de blivit mycket kraftfullare. De får lättare att klara av 4K och 60 fps. Dessutom är både Xbox Series X och PS5 utrustade med SSD. Den typen av hårddisk är mycket snabbare än i den tidigare generationen. Laddningstiderna kommer att bli betydligt kortare. De som utvecklar spel och appar måste hela tiden tänka på användaren. Ingen tycker om att behöva vänta i onödan. Allt extra RAM-minne gör också att utvecklare inte behöver hålla tillbaka med mer krävande funktioner. Med framtidens digitala produktutveckling verkar det som att konsumenterna blir de stora vinnarna.